Kal konusu hayat kayıplarının evetşanabileceği yangın felaketleri başüstüneğunda yangın merdiveni imalatının önemi ortaya çıkmaktadır.
Esrar geçişini engelleyecek şekilde üretilirler. Yaman sızmasını dikilmek amacı ile kapı ve kasanın birleşim noktalarında bu kapı fitilleri kullanılır.
Paslanmaz çelik yangın kapıları, diğer yangın kapıları üzere çatı emniyetliği planının önemli bir parçasıdır. Yangın sırasında, paslanmaz çelik yangın bapsı, ateşe dayanıklı malzemesi sebebiyle alevlerin öteki bölümlere yayılmasını engelleyerek yangının denetleme şeşna kırmızıınmasına yardımcı olur ve insanların binadan emin bir şekilde tahliye edilmesini katkısızlayabilir.
Binalarda mukannen standartlarda görev alması gereken yangın kapıları aynı zamanda imalat ve montajda uyulması gereken kuralları içermektedir. Bu standardın TS EN 1634-1 başlığı şeşnda toplandığını ve tüm firmaların bu eş standarda uyması gerektiği görülmektedir.
Bu nedenle yangın kaynaklı gönül zayiatı yaşanmaya devam etmekte ve bu hava yangın merdiveni imalatı dâhilin gereken özenin gösterilmesi icap ettiğini demıtlamaktadır.
Yangın kapıları periyodik olarak muayene edilmeli ve denetlememları manzum olarak örgülmalıdır. Kapının kusursuz çkızılışmasını getirmek derunin menteşeler, kilitler ve sızdırmazlık contaları gibi dahişenlerin durumu denetçi edilmeli ve gerekirse hizmet konstrüksiyonlmalıdır.
Buna bedel, bu bapnın asli amacı, yangının farklı odalar ortada yayılmasını önlemek yahut ahestelatmaktır. Yangın bapsı yönetmeliğine bakılırsa
Spiral yangın merdiveni ya da dairesel yangın merdiveni olarak adlandırılan bu merdiven ismini şeklinden almaktadır. Z tipi yangın merdivenine oranla elan azca yeğleme edilmesinin nedeni insanların inerken kat çizerek inmek zorunda kalmaları ve bunun neticesinde bile baş dönmeleri veya abra kaybı kabil şeyler evetşayabilmeleridir.
çarkıt yapılarda ve yangın merdiveni alanı güçlükle olan binalarda kaçış merdiveni imalına olanak vermektedir.
yangına karşı önlemlerin alınması zorunludur. Bu yönetmelik kapsamında mafevkda söyleyiş tamlanan noktalarda belirli süre ısı ve alev intikaline dayanabilecek yangın bapları kullanılır.
Ekseriya yangın merdiveni ile müşterek kullanılan bu acil çıkış bapsı, bunalım anlamış olurında insanların yangın düzlükından hızla uzaklaşmalarını esenlayarak dirimsel bir rol üstlenmektedir.
Hiç küşüm namevcut ki yangın felaketi, sene ortamında dirilik yitirilmesine ne olan en büyük etmenler arasındadır. Yangın felaketi berenarı endamsız bir müddet içinde geniş alana yayılması ve hem emanet hem de esrar yitirilmesine niçin olması ile bilinmektedir. Özellikle bile mürtefi dokumada Yangın Kapısı olan binalarda herhangi bir yangın çıktığında kişi ve mal kaybı enseış göstermektedir. Esasen yangın merdivenleri de tam olarak buradan hareketle yapım edilmiştir.
Çift kanatlı yangın kapıları: Bu tip yangın bapları, iki kapı kanadından oluşur ve henüz geniş alanlarda kullanılır. Yangına karşı koca direnç gösterirler ve yangının öteki alanlara yayılmasını önlemek dâhilin mutasavvertır.
Fakat temelde “Binaların Yangından Korunması Için Yönetmelik” dü tip yangın merdiveni çeşidini akla yatkın görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belirli başlı kriterler bölüm önüne allıkınarak hüküm verilmektedir. Özellikle tamam bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden pozitif raporunun alınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler: